Schimmelnagels

Wat
is een schimmelnagel?

Een schimmelnagel begint meestal als een wit of bruingeel vlekje aan de uiteinden van de nagel. Zonder behandeling kan de schimmel zich verder in de nagel verspreiden en zichtbare schade aan de nagel veroorzaken. De nagel kan verkleuren, dikker worden, afbrokkelen en soms zelfs geheel of gedeeltelijk van het nagelbed loskomen. Hierdoor wordt deze in de volksmond ook wel een kalknagel genoemd, wat niet hetzelfde is. Een kalknagel is een verdikking van de nagel ontstaan door druk of trauma, er is hier geen sprake van een schimmelinfectie. De Latijnse benaming voor een schimmelnagel is een onychomycose. Indien deze schimmels niet goed niet goed behandeld kan een schimmelinfectie pijn bij het dragen van schoenen veroorzaken en een volledig loskomende nagel. Het is belangrijk om een schimmelnagel tijdig te behandelen, omdat de infectie zich kan uitbreiden naar andere nagels en zeer hardnekkig zijn. Dat komt omdat de schimmel zich vaak onder de nagel heeft genesteld en zo moeilijk te bereiken is. Het beste is een behandeling bij een erkende medische pedicure.

Het is mogelijk dat de infectie zich verder zet op de huid, dit is meestal tussen de tenen en wordt ook zwemmerseczeem genoemd. Bij voetschimmel is de huid, met name tussen de tenen, rood, schilferig en jeukerig. Bij een hardnekkige infectie kan de huid openbarsten. In de vochtige schilfers kunnen bacteriën groeien, waardoor de voeten onaangenaam kunnen gaan ruiken. Voetschimmel kan ook aan de rand van de voeten of aan de voetzolen voorkomen. Voetschimmel is dan te herkennen aan rode, schilferende plekken die soms met puistjes en blaasjes gepaard gaan. Het eelt van de voeten kan dikker worden en daar kunnen kloven in ontstaan.

Hoe
Krijg ik schimmelgagels?

Schimmels zijn overal en iedereen komt ermee in aanraking. Iedereen heeft ze op de huid en onder de nagelranden. Pas als de schimmel de nagel binnendringt en zich verder verspreidt, is er sprake van een infectie. Nagels die beschadigd zijn, bijvoorbeeld door het dragen van nauwe, sluitende schoenen, raken gemakkelijk geïnfecteerd. Schimmels gedijen uitstekend in een warme en vochtige omgeving. Bij regelmatig bezoek aan vochtige openbare ruimten (zwembaden, sauna’s, sportscholen en openbare douches bijvoorbeeld) neemt de kans toe. Ook de transpirerende huid (zweetvoeten) is een broeiplaats voor schimmel, zeker in combinatie met een slechte voethygiëne. Verder zijn mensen met een verminderde weerstand of met diabetes gevoeliger voor schimmelnagels. Ook bij oudere mensen (65+) komt dit vaker voor door een verminder elasticiteit van de nagels, die dus brozer en breekbaarder zijn. Bij scheurtjes kunnen schimmels de nagels gemakkelijker binnendringen. Een schimmelnagel kan besmettelijk zij en kan ook naastliggende nagels infecteren. De schimmel zit in losgelaten huidschilfertjes, afkomstig van iemand die al een schimmelinfectie heeft.

Hoe
kan ik een schimmelnagel voorkomen?

  • Was de voeten niet teveel met zeep en spoel zeepresten goed af.
  • Droog uw voeten na het wassen steeds goed af, ook tussen de tenen want hier ontstaat meestal de schimmel.
  • Gebruik ruime en goed ademende schoenen.
  • Draag dagelijks verse sokken met voorkeur van katoen of wol. Synthetische sokken worden ten zeerste afgeraden.
  • Probeer zoveel mogelijk zweetvoeten te vermijden, indien nodig gebruikt u talk of boorzuurschilfers. Schimmels houden immers van vochtige plekken.
  • Onderhoud u teennagels en knip ze regelmatig of laat ze behandelen door een gespecialiseerde voetverzorger.
  • Loop nooit op blote voeten. Gebruik in openbare plaatsen zoals zwembaden, speeltuinen, sauna's, sportcomplexen, enz. altijd teenslippers of gesloten schoenen.
  • Bij een loskomende of gescheurde nagel start u een preventieve behandeling met een antischimmelproduct op. Lucht tussen de nagel is een toegangspoort voor de schimmel.

Nagelreconstructie

Een nagelreconstructie, of nagelprothese, wordt gebruikt om beschadigde nagels te herstellen of te repareren. Zo kunnen gescheurde, afbrokkelde en kapotte nagels, ontbrekende nagelhoeken, trauma nagels en schimmelnagels gerepareerd en begeleid worden in de juiste groeirichting.

De natuurlijke nagel wordt gedeeltelijk of volledig vervangen door middel van gel of acryl. De oorspronkelijke nagelwallen blijven behouden waardoor het onjuist groeien van het nagelbed wordt voorkomen. Zo kunnen blijvende nagelmisvormingen of het ingroeien ervan vermeden worden.

Deze behandeling geeft fantastische resultaten, het voelt heel natuurlijk aan en geeft u een mooie esthetisch, goed verzorgde teennagel.

Nagelreparatie is zowel toepasbaar bij zowel mannen als vrouwen! Er kunnen verschillende tinten gekozen worden om de nagel er zo natuurlijk mogelijk te laten uitzien, of er kan zelfs over gelakt worden (indien er geen mycose aanwezig is).

Oorzaak (excisie)

Voor behandeling

Na nagelcorrectie

Soorten nagelreconstructies

Polygel:


PolyGel is een uniek product met de eigenschappen van een harde gel en acryl. Alle voordelen van beide producten, zonder de nadelen. Het is 23% lichter dan acryl en 16% dunner dan de traditionele hard gels waardoor deze kunstnagels heel natuurlijk aanvoelen. Het is dus sterker dan UV-gel en flexibeler dan Acryl. Het is een “dikke” gum, een soort boetseerklei die je bewerkt met een penseel en een beetje vloeistof.

Niet geschikt bij onychomycose (schimmelnagel)

Een oplossing voor:

  • Beschadigde of gescheurde teennagels
  • Versteviging van de natuurlijke nagel

Voordelen:

  • Geurloos
  • Loopt niet uit in de nagelwallen
  • Verschillende kleuren

Gehwol® Nail Repair Gel
(voor mycosenagels):


Met de Gehwol Nail Repair Gel kan op een eenvoudige manier een zeer elastische nagelcoating aangebracht worden die perfect bij de natuurlijke nagel past.

Een oplossing voor:

  • Beschadigde of gescheurde teennagels
  • De reconstructie van zieke nagels
  • Het bevestigen van spange

Voordelen:

  • Anti-mycotisch, beschermt tegen verdere schimmelinfecties
  • Zeer elastisch, hardt alleen uit onder UVA-licht
  • Verschillende kleuren, waardoor deze perfect aanpasbaar is aan de natuurlijk nagel

Nagelbeugels: Ingegroeide & trauma-nagels

Ingroeiende teennagels

Ingroeiende teennagels (vaak aan de grote teen) zijn een veelvoorkomende, pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen om infecties te voorkomen. Een ingroeiende nagel is een nagel die door de huid in het vlees groeit. Dit geeft meestal een ontstekingsreactie in de hoek waar de nagel ingroeit.

De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels zijn : druk door te nauwe schoenen of nieuwe schoenen die nog niet ingelopen zijn, het verkeerd of te kort knippen van nagels en een weke nagelomgeving door veel te baden of transpiratie.

Probeer niet zelf langdurig een ingroeiende nagel te behandelen. De voetverzorger heeft daartoe de geschikte instrumenten en technieken om de nagel te behandelen drukvrij te leggen en zo het ingroeien van de nagel te voorkomen. Bij een te ver gevorderde infectie wordt er doorverwezen naar de arts, wanneer de ontsteking weg is kan de voetverzorger de nagel behandelen en opvolgen.

Hoe
ingroeiende nagels voorkomen?

Je nagels recht afknippen verkleint de kans op ingroeiende nagels. Doe dit nadat je net in bad of onder de douche bent geweest. Je nagels hebben dan een hoger vochtgehalte waardoor ze minder kwetsbaar zijn. Knip ze niet te kort en bijt of scheur ze niet af. Ze kunnen dan namelijk inscheuren en gemakkelijk ingroeien.

Een traumanagel

Een traumanagel is een teennagel die veel te verduren heeft gekregen en daardoor van vorm veranderd. Het is een (te) korte nagel die moeite heeft met groeien omdat deze tegen het topje van de teen stoot.

Wat veroorzaakt een traumanagel?

Dit kan diverse redenen hebben: de nagel is losgekomen of losgeraakt door iets op de teen te laten vallen of door een stoot vanuit de schoen (slechte pasvorm) of tegen een object. Een gezonde nagel rust op het nagelbed en houdt deze in vorm. Door het loskomen van de nagel van het nagelbed, heeft deze laatste de neiging van omhoog te komen. Wanneer de nieuwe nagel begint te groeien, heeft deze moeite om over het verhoogde nagelbed te groeien en dit zorgt voor een afwijkende vorm en trage groei van de nagel. Wanneer het vlees aan de teentop ook hoger ligt dan de nagel, is de kans op ingroeien aanwezig. Patiënten hebben bijkomend de neiging om een traumanagel zeer kort te houden, een bijkomende negatieve factor voor de groei.

Hoe kan de gespecialiseerde voetverzorger u helpen?

Een nagelbeugel kan soelaas bieden bij zowel trauma- als ingroeiende nagels, zodat in bepaalde gevallen een chirurgische ingreep kan vermeden worden. Nagelbeugels kunnen van ijzerdraad en/of kunststof zijn gemaakt.

Een nagelbeugeltje van ijzerdraad wordt met een tangetje op maat gemaakt, dwars over de nagel geplaatst en met kunsthars vastgezet. De nagelbeugel duwt boven op het bolle deel terwijl de uiteinden van de beugel net onder het nagelrandje haken. Zo dwingt de beugel de nagel langzaam weer terug in een vlakke vorm. De nagelbeugel wordt steeds na een aantal weken een stukje verplaatst totdat de nagel recht is uitgegroeid en de pijnklachten verdwenen zijn. Deze techniek is niet geschikt voor diabetes patiënten of patiënten die bloedverdunners nemen.

Er zijn ook nagelbeugels van dun chirurgisch metaal, gecombineerd met subtielere nagelbeugels van glasvezelversterkt kunststof. Dit is een smalle strip die dwars over de nagel wordt gelijmd. De strip duwt de bolle nagel langzaam terug in zijn rechte vorm. Deze nagelbeugels kunnen meegroeien met de nagel, maar soms moet de beugel enkele keren worden herplaatst voor een goed resultaat.

The Foot Zone maakt gebruik van BS Spange (kunststof), Podofix (combo ijzerdraad en kunststof) en de Nora Spange (ijzerdraad).

Eelt en likdoorns

Wat is eelt?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de hoornlaag, de bovenste laag dode huidcellen van de opperhuid. Een dun laagje eelt op de voeten is normaal. Haal deze eeltlaag niet weg, anders kunnen er pijnlijke plekken ontstaan. Bij een dikke eeltlaag kan de kleur gelig zijn. De huid is hard, verdikt en voelt ruw aan. Eelt is meestal gevoelloos maar een te dikke laag geeft druk en bijgevolg pijn.

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn (vroeger ook eksteroog genoemd) is een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een trechter, met de punt naar binnen in de huid gericht. Meestal ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk. Doordat de eeltkern druk uitoefent op zenuwuiteinden kan het erg pijnlijk zijn.

Hoe
ontstaat eelt/likdoorns?

Eeltvorming ontstaat als reactie op plaatselijke wrijving of druk en is een natuurlijke bescherming van de onderliggende huid. Er worden meer nieuwe huidcellen aangemaakt dan er afsterven waardoor een opeenhoping van cellen ontstaat. Eelt kan ontstaan door schoenen die te ruim zijn (glijden in schoenen) of een te harde, dunne zool hebben. Ook het dragen van slippers, met name het wrijven van de hak langs de rand van de slipper, vergroot de kans op eelt. Andere oorzaken zijn het dragen van schoenen met hoge hakken, schoenen zonder sokken, te kleine sokken, extreme zweetvoeten, veel staan of overgewicht. Ook een verkeerde stand van de voeten kan eelt veroorzaken. Eelt is vooral op de bal van de voet en de randen van de hiel en de tenen te vinden. Bij het ouder worden neemt de kans op eeltvorming toe. Veel overtollig eelt kan pijn en kloven veroorzaken.

Een likdoorn kan door verschillende oorzaken ontstaan, zoals verkeerde schoenen, een verkeerde stand van de voet of de tenen, of een combinatie van beide. Ook ouder worden (de huid wordt kwetsbaarder) en herhaaldelijke belastende bewegingen kunnen een oorzaak zijn.

Tips om eelt te voorkomen:

  • Smeer de voeten dagelijks in met een vette crème om de huid zacht te houden en kloven te voorkomen
  • Draag goed passende schoenen
  • Loop niet te veel op slippers of ander schoeisel met een dunne zool
  • Gebruik na het douchen regelmatig een puimsteentje of een eeltvijl om het overtollige eelt weg te halen. Eeltraspen zijn ook te verkrijgen maar ik raad deze ten zeerste af omdat deze snel snijwonden veroorzaken.
  • Indien u toch teveel eelt hebt of u ervaart pijn, is het aan te raden om deze door mij te laten behandelen. Ik kan dit op een aangename manier behandelen zodat u terug een goed gevoel hebt.

Orthese

Wat is een orthese?

Een orthese is een hulpmiddel die uit siliconen wordt vervaardigd, om bestaande teenafwijkingen of voorvoetklachten te corrigeren en pijnpunten te ontlasten. Een orthese kan zowel een protectieve functie hebben (voorkomen dat een klacht verergerd en verlichting van de aanwezig pijnpunten), of kan een corrigerende functie hebben om de teenstand terug naar zijn originele positie te brengen. Corrigerende orthesen zijn in België enkel toegestaan voor podologen om af te leveren.

Protectieve orthesen worden uit zachter materiaal vervaardigd en kunnen toegepast worden bij:

  • Likdoorn boven of tussen de tenen
  • Drukontlasting bij hamer- en klauwtenen
  • Bescherming van een Hallux-Valgus (knobbel aan de dikke teen)Loop niet te veel op slippers of ander schoeisel met een dunne zool
  • Pijn of likdoornvorming aan de voorvoet (bijvoorbeeld Mortons neuralgie: een zenuwbeklemming tussen het 3de en 4de middenvoetsbeentje)

Cosmetische behandelingen

Soms mag het ook eens iets meer zijn, want je voeten verdienen het! Heb je geen tijd om je nagels te lakken of gewoon graag een verzorgde, mooie look? Dan kan je kiezen voor gellak op de teennagels. Gellak wordt aangebracht zoals nagellak maar heeft de eigenschappen van gel. Deze wordt laag per laag aangebracht en uitgehard onder een UV-lamp waardoor je geen droogtijden hebt. De basiscoat zorgt dat de lak niet begint te pellen terwijl de topcoat zorgt voor een blijvende hoogglans tot 6 weken lang!

Belangrijk is dat je ze na die periode laat bijwerken of verwijderen. Laat ze in ieder geval niet uitgroeien of begin er niet zelf aan te prutsen!

Wat zijn de voordelen van gellak?:

  • Niet schadelijk voor de natuurlijke nagels
  • Geen droogtijden door uitharding onder de UV-lamp
  • Bescherming en versteviging van de nagels
  • Goedkoper dan kunstnagels
  • Snel aan te brengen
  • Glanzend en krasvrij
  • Langdurig en mooi resultaat

© . All Rights Reserved. Developed by Ursacor Development